3 martie

Video Rodney King1991 Se producea unul din evenimentele care aveau să marcheze istoria recentă a vestului Statelor Unite. Rodney King, un muncitor afro-american în construcţii, eliberat condiţionat după comiterea unui jaf, ajungea în centrul atenţiei după ce era bătut cu bestialitate de mai mulţi membri ai poliţiei din Los Angeles, după o urmărire. George Holliday, un locuitor din apropiere, a fost martor al acelei bătăi, pe care a înregistrat-o pe casetă video, de la balconul apartamentului său.

Pe film se vede cum cinci ofiţeri ai poliţiei din Los Angeles îl înconjoară pe King, iar mai mulţi dintre ei îl lovesc în mod repetat. Ceilalţi poliţişti ajunşi la locul faptei nu intervin pentru a-şi calma colegii. Preluate de televiziuni, imaginile au provocat furie, din cauza brutalităţii şi rasismului poliţiei, dar şi a inegalităţilor sociale existente în Statele Unite.

Patru dintre poliţişti au fost aduşi în faţa instanţei de judecată. Pe 29 aprilie, trei dintre ei au fost achitaţi de acuzaţii, iar al patrulea a fost găsit vinovat, însă juriul nu a ajuns la un verdict asupra acuzaţiei de utilizare a forţei excesive şi s-a pronunţat de asemenea în favoarea achitării.

Razmerita din Los Angeles 1992Decizia tribunalului a produs un an mai târziu revolta din Los Angeles, un eveniment care a cauzat 53 de morţi, 2.383 de răniţi, peste 7.000 de incendii, a distrus 3.100 de magazine şi a provocat pagube estimate la un miliard de dolari. Violenţele au luat sfârşit doar după intervenţia Gărzii Naţionale şi a puşcaşilor marini din Camp Pendleton, California. Pe 4 august 1992, marele juriu federal i-a pus sub acuzare pe cei patru poliţişti, pentru încălcarea drepturilor civile ale lui King. În aprilie 1993, doi dintre ei au fost găsiţi vinovaţi şi au fost încarceraţi, iar ceilalţi doi au fost achitaţi.

King a dat în judecată municipalitatea din Los Angeles, căreia i-a cerut despăgubiri în bani. Juriul i-a acordat acestuia 3,8 milioane de dolari şi alte 1,7 milioane avocaţilor săi. Eroul întâmplării nu s-a ţinut departe de incidente. Aflat sub influenţa alcoolului, a avut un accident auto şi şi-a bătut soţia, în aceeaşi primă jumătate a anilor ’90. S-a înscris în mai multe rânduri în programe de dezintoxicare. Fără succes.

În septembrie 2010, s-a aflat că omul nostru urma să se căsătorească cu Cynthia Kelley, aceeaşi care fusese jurat în procesul civil pe care King îl intentase oraşului Los Angeles şi care-i acordase despăgubiri de aproape patru milioane de dolari. În cele din urmă, consumul de alcool, cocaină şi marijuana i-a fost fatal. Logodnica sa l-a găsit înecat în piscina reşedinţei sale, în vara lui 2012. Avea 47 de ani.

The Source feat. Candi Staton - You Got the LoveTot în martie 1991, The Source staţiona pe locul 4 în topul britanic, cu You Got the Love. Candi Staton pusese vocea în 1986, pe un single apărut la casa de discuri Source. Trei ani mai târziu, DJ Eren o suprapusese pe piesa lui Jamie Principle Your Love, iar rezultatul a fost un megahit în cluburi. Piesa a fost relansată în două rânduri, în primăvara lui 1991, când a ajuns până pe locul 4 în Marea Britanie, şi în 1997, când a urcat cu o poziţie mai mult.

Solistă vocală de gospel din Alabama, născută în 1940, Staton nu a aflat de existenţa înregistrării decât atunci când i s-a comunicat că single-ul a fost lansat pe piaţă:

M-au sunat acasă şi mi-au spus că piesa mea a ajuns nr. 1 în Anglia. I-am întrebat care melodie, pentru că nu lansasem nicio melodie. Când mi-au zis că-i vorba de ‘You Got the Love’, le-am răspuns că nu am înregistrat niciodată aşa ceva. Mi-au pus melodia la telefon şi mi-am dat seama că era cea din reclama video! Despre care nu fusese vorba şi nici nu trebuiau s-o lanseze vreodată pe single.

Până la urmă, ironia sorţii a făcut ca piesa de faţă să-i aducă cel mai important succes comercial din carieră. Mai important decât precedentul, consemnat în 1976, un clasic disco intitulat Young Hearts Run Free.

În 2009, Florence & The Machine au lansat o versiune cu titlu uşor modificat. Extras de pe albumul LungsYou’ve Got the Love a ajuns până pe 5 în aceeaşi ierarhie muzicală, în ianuarie 2010. Ar mai fi de povestit, dar zic eu că e suficient :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>