25 august

1961 Se încheia cariera meteorică a celui care fusese preşedinte al Braziliei pentru doar şapte luni. Janio da Silva Quadros devenise popular prin retorica şi comportamentul său extravagant. Primar al metropolei Sao Paulo, în 1953, guvernator al statului omonim, doi ani mai târziu. A fost ales preşedinte al ţării în 1960, cu o majoritate covârşitoare, după ce a candidat susţinut de partidul de centru-dreapta Uniunea Naţional Democratică. Atunci când a fost investit în funcţie, în ianuarie 1961, era pentru prima dată în istoria republicii instaurate în 1889 când un guvern preda în mod paşnic puterea unui membru ales al opoziţiei. De asemenea, era pentru prima dată în ultimii 31 de ani când preşedinţia nu era deţinută de un urmaş al lui Getulio Vargas.

Quadros a dat vina pentru rata uriaşă a inflaţiei pe politica predecesorului său, Juscelino Kubitchek. În calitate de preşedinte, Quadros a scos în afara legii jocurile de noroc, a interzis femeilor să mai poarte bikini pe plajă şi a iniţiat relaţii oficiale cu Uniunea Sovietică şi Cuba, în încercarea de a impune o politică internaţională neutră. Restabilirea relaţiilor cu blocul socialist, în plină escaladare a conflictului în Războiul Rece l-a costat sprijinul UND în parlament, astfel că a rămas fără susţinere politică.

Şi-a dat demisia din funcţie la această dată şi a aşteptat ca sprijinul populaţiei sau solicitarea Congresului şi a armatei să-l readucă în funcţie, în ideea că lumea se va teme de un preşedinte de stânga, aşa cum era cazul vice-preşedintelui Joao Goulart. Nu s-a întâmplat însă astfel. Demisia a fost acceptată de legislativ, iar Goulart a depus jurământul în funcţia de preşedinte, luna următoare, după întoarcerea din vizita de stat întreprinsă în China comunistă. Demisia lui Quadros a dus la crearea unei crize politice încheiate prin lovitura de stat militară din 1964. Quadros a încercat să revină în politică, în anii ’80, fără succesul scontat. A murit în 1992, la 75 de ani.

Tot atunci, galeza Shirley Bassey urca un loc până pe 5, cu Reach for the Stars, un single care avea să ajungă nr. 1 în topul britanic, la sfârşitul lui septembrie 1961, pentru o săptămână. Piesa era compusă de austriacul Udo Jurgens şi ilustrată cu versurile în limba engleză ale lui Norman Newell. Pe cealaltă faţă A a single-ului se afla Climb Ev’ry Mountain, o melodie compusă cu doi ani înainte de celebrii Rogers şi Hammerstein, pentru musicalul Sunetul muzicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>