29 septembrie

1966 Era pus în vânzare primul model Chevrolet Camaro, un automobil produs de General Motors pentru a face faţă rivalului Ford Mustang. Maşina împărţea platforma de fabricaţie şi principalele componente cu Pontiac Firebird, modelul din 1967. Noul Camaro fusese prezentat în premieră presei la Detroit, Michigan, pe 12 septembrie, apoi la Los Angeles, California, o săptămână mai târziu. Au existat patru generaţii distincte de Camaro, înainte ca producţia să fie oprită, în 2002. Numele a fost readus în actualitate, printr-un model concept, din care a luat naştere cea de-a cincea generaţie Camaro. Producţia acesteia a început în primăvara lui 2009.

Prima generaţie de Camaro a fost produsă până în 1969. Automobilul avea tracţiunea pe spate, două portiere şi patru locuri, coupe sau decapotabil, în şase versiuni de motorizare cu opt cilindri în V (4,1 litri, 4,9 litri, 5 litri, 5,4 litri, 5,7 litri şi 6,5 litri). Îngrijoraţi de succesul de care se bucura Ford Mustang, directorii de la Chevrolet şi-au dat seama că maşina lor sport compactă Corvair nu avea cum să genereze volumul de vânzări al rivalei, din cauza motorului amplasat la spate, dar mai ales publicităţii negative a cărţii lui Ralph Nader, Nesigură, indiferent de viteză. Prin urmare, Camaro a fost proiectat cu aceeaşi tracţiune pe puntea spate şi motor amplasat în faţă ca Mustang şi Chevy II Nova.

Cea de-a doua generaţie a fost produsă în perioada 1970-81, a treia între 1982 şi 1992, iar cea de-a patra din 1993 până în 2002. Camaro a fost maşină de siguranţă în Cursele de 500 de mile de la Indianapolis, la ediţiile din 1967, 1969, 1982, 1993, 2009, 2010 şi 2011.

Tot atunci, The Who urcau pe locul doi în topul britanic cu I’m a Boy. Era cea mai înaltă poziţie atinsă în Marea Britanie, iar single-ul repeta performanţa lui My Generation, din anul anterior. Au rămas cele mai bine vândute piese din repertoriul grupului înfiinţat în 1964. Iniţial, I’m a Boy fusese compus pentru a face parte dintr-o operă rock, intitulată Quads. Acţiunea urma să se petreacă într-un viitor în care părinţii puteau alege sexul copiilor. Ulterior, s-a renunţat la idee, însă melodia a rămas şi a fost lansată pe single.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>