Heliumix Felix

Îmi amintesc de vremurile frumoase în care Eurosport difuza Magazinul YOZ. O emisiune de jumătate de oră în care erau prezentate imagini din lumea sporturilor extreme, dar şi a aventurilor la extrem. Atunci l-am comentat prima dată pe Felix Baumgartner. Austriacul născut sub zodia Berbecului, în 1969, uimea prin curajul cu care se arunca în gol, de pe clădiri, poduri sau turnuri. BASE Jumping.

În 1999, a sărit de pe Turnurile Petronas din Kuala Lumpur. În iulie 2003, a devenit primul om din lume care a traversat Canalul Mânecii, cu ajutorul unui costum special, dotat cu o aripă din fibră de carbon, după ce fusese paraşutat. Tot el deţine recordul mondial pentru saltul BASE de la cea mai redusă altitudine (29 m), după ce a sărit de pe braţul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro.

În iunie 2004, a fost primul om care a efectuat un salt BASE de pe viaductul Millau, în Franţa, iar doi ani mai târziu a sărit de pe clădirea Turning Torso din Malmo. În decembrie 2007, a devenit primul om care sare de pe platforma de la etajul 91 (390 m) al Taipei 101, din Taiwan, pe atunci cea mai înaltă clădire din lume.

http://www.youtube.com/watch?v=TamthU7wKJc

Pentru ca totul să culmineze la jumătatea lui octombrie 2012, atunci când Felix a devenit primul om care depăşeşte viteza sunetului, în cădere liberă, după ce a sărit dintr-o capsulă specială, ridicată cu ajutorul unui balon de heliu, până în stratosferă, la altitudinea de 39 km! Felix a ajuns să se deplaseze cu viteza de 1166 km/h, adică 1,2 Mach, şi s-a aflat în cădere liberă timp de patru minute şi 19 secunde. S-a încheiat astfel cu succes un proiect Red Bull demn de NASA, început cu aproape trei ani mai devreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>