10 august

1961 Armata americană folosea pentru prima dată agentul portocaliu în Vietnam. Nu, nu este vorba despre vreun James Bond, ci despre o substanţă ierbicidă şi exfoliantă pe bază de dioxină, parte a armamentului chimic al Statelor Unite. Vietnamezii estimează că aceasta este responsabilă pentru uciderea sau mutilarea a 400.000 de persoane şi pentru naşterea cu malformaţii a jumătate de milion de copii. Substanţa împrăştiată din elicoptere era produsă de două companii: Monsanto Corporation şi Dow Chemical, iar în perioada 1961-71, Statele Unite a pulverizat aproape 80 de milioane de litri, în Vietnam, estul Laosului şi regiuni din Cambodgia. Obiectivul programului consta în defolierea zonelor împădurite şi rurale, pentru ca guerilele Vietcongului să nu se mai poată camufla. Un alt obiectiv era urbanizarea forţată: rămaşi fără hrană, ţăranii urmau să se îndrepte către oraşele controlate de americani, iar guerilele rămâneau fără sursele de hrană din zonele rurale şi fără sprijinul ţăranilor.

Au fost efectuate cel puţin 6.542 de misiuni pentru răspândirea de agent portocaliu. Până în 1971, 12 la sută din suprafaţa totală a Vietnamului de Sud fusese pulverizată cu substanţe chimice defoliante, într-o concentraţie de 13 ori mai mare decât cea admisă de standardele pentru Statele Unite. Numai în Vietnamul de Sud au fost distruse 10 milioane de hectare de culturi. În unele părţi ale ţării, concentraţiile din sol şi apă au fost de sute de ori mai mari decât nivelurile considerate “sigure” de Agenţia americană pentru protecţia mediului. În total, peste 20% din pădurile Vietnamului de Sud au fost pulverizate cel puţin o dată, în această perioadă de nouă ani de zile.

Tot atunci, Helen Shapiro ajungea pentru prima dată pe locul întâi în topul britanic. Cel de-al doilea single al interpretei pe atunci în vârstă de 14 ani, You Don’t Know, avea să figureze timp de trei săptămâni în fruntea ierarhiei de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>