1981 La doar patru zile după ce îşi declarase independenţa faţă de Regatul Marii Britanii, Belize era admisă cu drepturi depline ca membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Este vorba de o ţară liliput, situată pe coasta nord-estică a Americii Centrale, singura din regiune unde engleza este limba oficială, deşi majoritar vorbite sunt creola şi spaniola. Belize se învecinează la nord cu Mexicul, la sud şi la vest cu Guatemala, iar la est cu Marea Caraibelor. Teritoriul continental este lung de 290 km şi lat de 110.
Cu o suprafaţă de 22.960 de kilometri pătraţi şi cu doar 333.200 de locuitori, Belize are cea mai redusă densitate a populaţiei din America Centrală. Însă rata de creştere a populaţiei, de 3,15%, este una dintre cele mai mari din emisfera vestică. În afara zonei continentale, Belize posedă şi 450 de insuliţe şi atoluri, datorate barierei de corali, plus nenumărate lagune, relief care face din ţară un adevărat paradis al traficanţilor de droguri, care-şi aduc aici marfa, înainte de a o transporta în Mexic.
Această combinaţie perfectă de factori naturali – clima, bariera de corali, cele peste 450 de insuliţe, fauna acvatică, apele propice navigaţiei, scufundărilor autonome şi cu snokel, numeroasele râuri unde pot fi practicate rafting-ul şi caiacul, nenumăratele zone de junglă şi rezervaţii naturale de faună şi floră, unde pot fi efectuate plimbări pe jos, pentru a observa păsările, sau pentru tururi cu elicopterul, plus ruinele civilizaţiei maiaşe – aduc un aflux important de turişti. Tot aici există şi cel mai mare sistem de peşteri din America Centrală. Costurile de construcţie sunt ridicate, însă guvernul local a stabilit ca turismul să fie a doua prioritate de dezvoltare economică, după agricultură. În 2007, ţara a fost vizitată de peste 250.000 de turişti (din care peste 210.000 numai din Statele Unite), iar aceştia au cheltuit aici aproape 185 de milioane de dolari.
Tot atunci, Soft Cell ocupau locul 2 în topul britanic, cu Tainted Love. Single-ul figurase ca nr. 1 timp de două săptămâni, în prima jumătate a lui septembrie 1981, iar acum se afla în coborâre. Era prima apariţie pe 45 de turaţii a duo-ului compus din solistul vocal Marc Almond şi a instrumentalistului David Ball. Melodia fusese compusă de Ed Cobb, fost component al grupului vocal The Four Preps, şi înregistrată în original de Gloria Jones, în 1965. A existat şi versiunea lui Marilyn Manson, din 2001. Lansat în Marea Britanie în martie 2002, single-ul a ajuns până pe locul 5 şi este cel mai de succes hit al lui Manson în această ţară.
keep going; I enjoy reading your posts well done/ g.goia
I’ve only just begun, like the late Karen Carpenter sang not so long ago… I will keep going.