6 octombrie

1973 Începea Războiul de Yom Kippur, cel de-al Patrulea Război arabo-israelian. Conflictul a durat până pe 25 octombrie şi a opus Israelul unei coaliţii de state arabe, condusă de Egipt şi Siria. Ostilităţile au început atunci când arabii au lansat un atac surpriză asupra Israelului, chiar de Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul iudaic, zi care în acel an a căzut în timpul lunii sfinte a Ramadanului musulman. Forţele militare egiptene şi siriene au trecut liniile de încetare a focului şi au pătruns în Peninsula Sinai şi pe Înălţimile Golan, teritorii capturate şi ocupate de Israel, în timpul Războiului de şase zile din 1967. Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Sovietică, au iniţiat operaţiuni importante de ajutorare a aliaţilor, iar conflictul dintre cele două super-puteri nucleare a escaladat.

Războiul a început prin traversarea Canalului Suez de către forţele armate egiptene. Operaţiunea a avut loc în primele trei zile, după care trupele au rămas în aşteptare. Sirienii şi-au coordonat atacul asupra Înălţimilor Golan cu incursiunea aliaţilor de la sud şi au pus în dificultate forţele israeliene, aflate în număr mai mic. În decurs de o săptămână, Israelul a recuperat terenul pierdut şi a lansat o contraofensivă de patru zile, pătrunzând mult în teritoriul sirian. Cum preşedintele egiptean Anwar Sadat era de părere că dacă va cuceri cele două trecători strategice, situate în interiorul Peninsulei Sinai, ţara sa va avea o poziţie mai puternică în timpul negocierilor, a ordonat trupelor sale să treacă din nou la ofensivă. Rezultatul a fost catastrofal. Israelienii au contraatacat, au traversat Canalul Suez şi s-au îndreptat înspre sud şi vest.

Pe 22 octombrie, armistiţiul încheiat la solicitarea Naţiunilor Unite a fost încălcat, fiecare parte dând vina pe cealaltă. Până pe 24 octombrie, israelienii îţi îmbunătăţiseră poziţiile şi încercuiseră Armata a treia egipteană şi oraşul Suez. Această dezvoltare a situaţiei a dus la intensificarea tensiunilor dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Drept rezultat, a fost impus un nou armistiţiu, pe 25 octombrie, dată la care războiul a încetat. La încheierea ostilităţilor, forţele israeliene se aflau la 40 km de Damasc şi la 101 km de Cairo.

Războiul a avut consecinţe vaste. Lumea arabă, umilită de înfrângerea zdrobitoare a alianţei siriano-iordaniano-egipteană din Războiul de Şase Zile, s-a simţit răzbunată în plan psihologic, prin succesele din prima parte a conflictului. În Israel, în ciuda impresionantelor realizări operaţionale şi tactice de pe câmpul de luptă, războiul a pus punct sentimentului de invicibilitate. Americanii au fost obligaţi să iniţieze noi eforturi de mediere şi de obţinere a păcii. Acestea au culminat cu Acordurile de la Camp David, care au redat Egiptului Peninsula Sinai şi au normalizat relaţiile din zonă, prin cea dintâi recunoaştere a statului Israel de către o ţară arabă. Egiptul a continuat să se îndepărteze de URSS, pentru ca ulterior să părăsească în totalitate sfera de influenţă sovietică.

Tot atunci, Simon Park Orchestra îşi trăia momentul de glorie. Se afla pe primul loc al topului britanic, cu Eye Level, piesă care a figurat pe această poziţie timp de patru săptămâni. Era vorba de tema muzicală a serialului TV britanic Van der Valk, a cărui acţiune se petrecea în Olanda. Single-ul s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a devenit disc de platină.

A fost lansată şi o versiune vocală a melodiei, intitulată And You Smiled, cu Matt Monro ca solist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>