16 septembrie

1975 Papua Noua Guinee îşi declara independenţa faţă de Australia. Apărea pe harta Lumii încă un stat, situat în jumătatea estică a insulei Noua Guinee. Partea vestică include provinciile indoneziene Papua şi Papua de Vest. Asta, plus numeroasele insule şi insuliţe adiacente. Ţara este amplasată în sud-vestul Oceanului Pacific, într-o regiune numită Melanezia. Capitala este Port Moresby.

Papua Noua Guinee este una din ţările cu cea mai mare diversitate culturală din Lume. Conform datelor recente, în ţară există 841 de limbi şi dialecte, deşi 11 dintre acestea nu mai au vorbitori în viaţă. Există, prin urmare, tot atâtea societăţi tradiţionaliste, dintr-o populaţie de ceva mai mult de şase milioane de locuitori. Totodată, este una dintre cele mai rurale ţări din Lume, în condiţiile în care doar 18% din populaţie locuieşte la oraş. În acelaşi timp, este una dintre cele mai puţin explorate ţări ale Lumii, cultural şi geografic. Aici se află nenumărate speciii de plante şi animale rămase nedescoperite, despre care se crede că s-ar afla în interiorul ţării.

Puternica dezvoltare a industriei mineritului şi a întregului sector al exploatării resurselor naturale a făcut ca Papua Noua Guinee să devină în 2011 a şaptea economie ca ritm de dezvoltare din Lume. În ciuda acestui fapt, majoritatea populaţiei continuă să trăiască în societăţi tradiţionaliste şi să practice agricultura pentru subzistenţă. Aceste societăţi şi clanuri au primit o recunoaştere explicită în Constituţia ţării. Cei mai mulţi dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei. Aproximativ o treime din populaţie trăieşte cu un venit mai mic de 1,25 dolari pe zi.

După ce fusese guvernată de trei state (Germania, Marea Britanie şi Australia), din 1884 încoace, Papua Noua Guinee devenea independentă la această dată. A rămas în Comunitatea britanică de naţiuni, sub suzeranitatea Reginei Elisabeta a II-a.

Tot atunci, Leo Sayer urca pe locul 2 în topul britanic, cu Moonlighting. Era cea mai înaltă poziţie atinsă single-ul de faţă, care venea cu doi ani înaintea mega hit-ului When I Need You.

Solistul vocal naturalizat australian în 2009 se poate lăuda cu faptul că primele sale şapte single-uri lansate în Marea Britanie au ajuns cu toate în Top 10. O performanţă pe care o mai realizase doar fostul său impresar, Adam Faith, un alt solist vocal britanic celebru la sfârşitul anilor ’50, început de ani ’60.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>