Iunie 1995

Aşa sunau muzicile de la vârful topului american. Audiţie cu bine!

Radio Grafii Iunie 1995 by Alexandru Gheorghiaş on Mixcloud

MururoaPreşedintele Franţei, Jacques Chirac, anunţa reluarea testelor nucleare din Polinezia, în speţă pe atolul Mururoa. Comunitatea internaţională reacţiona instituind un embargou asupra importurilor de vin franţuzesc. Ultimul test nuclear a avut loc în ianuarie 1996, însă atolul este păzit şi în prezent de forţele armate franceze. Iar în Bosnia, un avion de vânătoare F-16 aparţinând aviaţiei americane era doborât de o baterie antiaeriană aparţinând bosniacilor sârbi, în apropiere de Mrkonjić Grad, în afara zonei de patrulare NATO. Ulterior ejectării, căpitanul Scott O’Grady a pus în aplicare lecţiile învăţate la cursul de supravieţuire. S-a hrănit cu frunze, iarbă şi insecte şi a adunat apa de ploaie în bidoane de plastic. Abia după şase zile a transmis primul semnal radio, pentru a fi extras din teritoriul inamic. Operaţiunea a decurs fără incidente, iar ofiţerul american a intrat ulterior în politică, militând pentru alegerea republicanului Bob Dole, în campania prezidenţială din 1996.

În Statele Unite începea unul dintre cele mai active sezoane ale uraganelor din ultimii mai bine de 60 de ani. Până în decembrie, erau consemnate 21 de cicloane tropicale, 19 furtuni, 11 uragane şi 5 uragane majore, dintre care trebuie remarcate Luis, Marilyn, Opal şi Roxanne. Pagubele au fost estimate la peste 10 miliarde de dolari, iar peste o sută de oameni au murit.

La Budapesta, Salt Lake City era ales gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2002, în urma unuia dintre cele mai controversate voturi din istoria mişcării olimpice. Acuzaţi că au primit mită pentru a favoriza candidatura americană, zece membri CIO şi-au prezentat demisia, aşa cum s-a întâmplat şi cu conducerea Comitetului local de candidatură.

Altfel, Africa de Sud câştiga Cupa Mondială la rugby, iar New Jersey Devils îşi treceau în palmares Cupa Stanley, după victoria cu 4-0 în finala cu Detroit Red Wings, într-un sezon NHL scurtat din cauza opoziţiei patronilor de echipe la noul contract colectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>