1 martie

1962 Era prima zi cu soare la New York, după săptămâni bune în care iarna îşi cam făcuse de cap. Dimineaţa acelei zile de joi avea să fie tulburată de cel mai grav accident aviatic produs până atunci în istoria Statelor Unite. Lumea se îndrepta către Broadway, acolo unde era anunţată parada în onoarea lui John Glenn, astronautul american care realizase trei rotaţii în jurul Pământului, cu o săptămână înainte.

Atunci s-a produs dezastrul. Cursa American Airlines 1 decolase de pe aeroportul Idlewild (actualul J.F. Kennedy) din New York, cu destinaţia Los Angeles. Imediat după desprinderea de la sol, o defecţiune produsă la sistemul de direcţie al aeronavei Boeing 707 a dus la intrarea în picaj şi prăbuşirea într-o zonă mlăştinoasă din apropierea marii metropole de pe Coasta de Est, în Canalul Pumpkin Patch din Jamaica Bay.

Pasagerii aflaţi la bordul avionului care decolase în direcţia Albany, imediat după Cursa 1, au văzut îngroziţi cum aeronava a plonjat în golful de dedesubt, după doar două minute de zbor. Jumbo jetul a explodat la impact, iar în urma sa s-a înălţat o coloană uriaşă de apă cu mâl şi fum negru, în timp ce resturile împrăştiate şi combustibilul au luat foc. Locuitorii din Long Island au povestit cum exploziile care au urmat le-au zguduit casele din temelii, deşi nimeni de la sol nu a fost martor direct al accidentului aviatic.

300 de poliţişti şi pompieri, inclusiv 125 de detectivi aflaţi la un seminar antidrog care avea loc la Academia de Poliţie, dar şi elicopterele Pazei de Coastă, au fost mobilizaţi la faţa locului, la doar jumătate de oră de la accident, pentru a descoperi că nu există supravieţuitori. Puţine dintre corpurile găsite la faţa locului au fost recuperate întregi.

Au murit toţi cei 87 de pasageri şi opt membri ai echipajului aflaţi la bord. Printre cei dispăruţi s-au aflat personalităţi importante ale vremii, inclusiv mama Lindei Eastman, viitoarea soţie a lui Paul McCartney, unul dintre cei patru Beatles. Louise Lindner Eastman avea 51 de ani. Doi dintre cei patru copii ai cuplului McCartney (Heather şi James) au primit la botez al doilea prenume Louise, respectiv Louis, în amintirea bunicii materne.

Şi-au mai pierdut viaţa atunci John Dieckman, unul dintre cei mai cunoscuţi pescari sportivi ai momentului, amiralul în rezervă Richard Lansing Conolly, W. Alton Jones, multimilionar şi prieten apropiat al fostului preşedinte american Dwight Eisenhower, Arnold Kirkeby, investitor în proprietăţi imobiliare, milionar şi el, şi fost posesor al lanţului de hoteluri de lux care-i purta numele, sau Emelyn Whiton, campioană olimpică la iahting în 1952, la JO de la Helsinki. Şi tot în dezastru au pierit şi 15 picturi abstracte ale artistului american de origine armeană Arshile Gorky, aflate în drum către Los Angeles, acolo unde urmau să fie prezentate în cadrul unei expoziţii.

La data respectivă, a fost cel mai important accident aviatic din istoria Statelor Unite. În prezent, dezastrul aerian cu cele mai multe victime de pe pământ american este cel produs pe 25 mai 1979, când un DC-10 aparţinând American Airlines s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul O’Hare din Chicago. Au murit 273 de persoane. Impactul întâmplării din martie 1962 a fost într-atât de important asupra societăţii americane şi a vieţii din New York, încât scenariştii serialului “Mad Men” au plasat un întreg episod (al doilea din cel de-al doilea sezon) în jurul acestuia.

American 1 operează şi în prezent pe ruta New York – Los Angeles, cu o aeronavă Boeing 767, în ciuda cutumei conform căreia numerele curselor ale căror avioane s-au prăbuşit sunt retrase.

Tot atunci, Eden Kane staţiona pe locul 4 în topul britanic cu Forget Me Not, al doilea single ca importanţă din cariera solistului britanic originar din India, după Well I Ask You, nr. 1 cu un an înainte. Ambele piese fuseseră compuse de acelaşi Les Vandyke, acelaşi care îi pusese la dispoziţie două hituri lui Adam Faith, la sfârşitul deceniului anterior. Kane rămâne ultimul solist vocal britanic care a avut succes înainte ca The Beatles să-şi facă apariţia în arhipelag. Toate cele cinci hit single-uri ale sale au ajuns între primele zece locuri ale topului britanic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>