21 iulie

1970 După 11 ani de construcţie, era inaugurat Barajul de la Aswan. Se îndeplinea astfel unul din obiectivele principale din politica Egiptului, de după Revoluţia din 1952. Structura fusese realizată pentru regularizarea debitului Nilului, pentru prevenirea inundaţiilor, pentru furnizarea de apă pentru irigaţii şi pentru generarea de electricitate – element principal al industrializării Egiptului.

Barajul de la Aswan are lungimea de 3,83 km, este lat de aproape un kilometru la bază şi de 40 m la vârf, şi ajunge la înălţimea de 111 m. A fost realizat prin acumularea de 43 de milioane de metri cubi de material de construcţie. La debit maxim, prin porţile sale pot curge 11.000 de metri cubi de apă pe secundă. Lacul de acumulare aflat în depresiunea Toshka are lungimea de 550 km şi lăţimea maximă de 35 km, iar suprafaţa de 5.250 de kilometri pătraţi. Aici se află o cantitate uriaşă de apă, de 132 de kilometri cubi.

Tot atunci, pe locul doi în topul din Marea Britanie se aflau Free cu un clasic al perioadei – All Right Now. În mod normal, piesa trebuia să ajungă nr. 1 în topul britanic. Ghinionul său a fost că vara lui 1970 a fost dominată de Mungo Jerry, cu al lor Summertime – şapte săptămâni ca nr. 1. Astfel, All Right Now a figurat timp de cinci săptămâni pe locul 2. Lansat în luna mai, la casa de discuri Island, a lui Chris Blackwell, single-ul a ajuns până pe locul 4 în Billboard Hot 100. Unul dintre inginerii de sunet care au lucrat în studio, la înregistrări, a fost Roy Thomas Baker, acelaşi care mai târziu avea să devină producătorul unora dintre cele mai cunoscute hit-uri Queen: Killer Queen, Bohemian Rhapsody sau Don’t Stop Me Now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>