3 octombrie

1990 Avea loc reunificarea Germaniei. Republica Democrată Germană îşi înceta existenţa, după contopirea cu Republica Federală a Germaniei. Berlinul redevenea un singur oraş. Regimul est-german începuse să dea semne de slăbiciune în mai 1989, atunci când Ungaria îşi deschisese graniţa cu Austria şi astfel fusese creată o breşă în  Cortina de Fier. Evenimentul a provocat exodul a mii de est-germani care se îndreptau către Germania de Vest şi Austria, via Ungaria.

Revoluţia paşnică – o serie de proteste est-germane, a dus la organizarea primelor alegeri libere din istoria ţării, desfăşurate pe 18 martie 1990, şi la începerea negocierilor dintre RDG şi RFG, plus cele patru naţiuni ocupante, tratative care au culminat cu semnarea Tratatului de unificare. Noua Germanie unită rămânea membru al Comunităţii Europene (ulterior Uniunea Europeană) şi al NATO.

Totul începuse la finele lui noiembrie 1989, la două săptămâni după Căderea Zidului Berlinului, când cancelarul vest-german Helmut Kohl anunţase un program în zece puncte, prin care chema cele două Germanii să-şi extindă cooperarea, în vederea realizării unei eventuale reunificări.

La început, nu a fost stabilit niciun termen. Evenimentele au luat-o însă înaintea politicienilor, în prima jumătate a lui 1990. Înainte de toate, în martie, Partidul Socialist Democratic, fostul Partid Socialist al Unităţii din Germania, a suferit o grea înfrângere, în primele alegeri libere din Est. S-a format o coaliţie, condusă de Lothar de Maiziere, liderul aripii est-germane a Uniunii Creştin-Democrate a lui Kohl, care-şi propusese reunificarea rapidă a ţării. În al doilea rând, economia şi infrastructura est-germane ajunseseră în colaps, odată cu înlăturarea disciplinei comuniste a muncii. Marca est-germană nu mai valora nimic în afara ţării, şi asta nu doar înaintea evenimentelor din 1989–90.

Au fost demarate negocierile pentru unificarea imediată a celor două economii. Pe 18 mai, cele două state au semnat un tratat de unificare monetară, economică şi socială. Acesta a intrat în vigoare la 1 iulie, dată de la care marca germană a înlocuit-o pe cea est-germană. În timp ce RDG-ul îşi transfera suveranitatea politicii financiare către vest, germanii din Occident începeau să subvenţioneze bugetul şi sistemul de asistenţă socială din est. În acelaşi timp, mai multe legi vest-germane au fost acceptate în RDG.

Tratatul de reunificare dintre Germania Federală şi Germania Democrată a fost negociat la jumătatea anului şi semnat pe 31 august. A fost votat  cu largă majoritate, în camerele legislative ale ambelor ţări, pe 20 septembrie. Pentru ca pe 3 octombrie să aibă loc evenimentul atât de aşteptat de cetăţenii din est.

Tot atunci, în acea toamnă de consolidare a radiourilor private bucureştene, Maria McKee se afla pe cea mai înaltă poziţie a topului britanic, cu Show Me Heaven. Rămâne de departe cea mai cunoscută piesă din repertoriul solistei vocale şi compozitoarei din California, pe atunci în vârstă de 26 de ani.

Melodia a fost inclusă în coloana sonoră a filmului Days of Thunder, pelicula inspirată de cursele din Campionatul NASCAR, cu Tom Cruise, Nicole Kidman şi Robert Duvall în rolurile principale. Single-ul a figurat timp de patru săptămâni pe cea mai înaltă poziţie a topului britanic. Surprinzător, nu a reuşit clasarea în Billboard Hot 100. De-ale americanilor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>