16 august

1960 Joseph Kittinger se paraşuta dintr-un balon cu heliu, de la altitudinea record de peste 31 km. Era cea de-a treia astfel de încercare a militarului american, pe atunci în vârstă de 32 de ani, după ce prima, în noiembrie 1959, putea să fie şi ultima, pentru el. Atunci, la saltul efectuat de la 23,3 km, funcţionarea greşită a echipamentului l-a făcut să-şi piardă cunoştinţa şi doar deschiderea automată a paraşutei de rezervă l-a salvat de la moarte. În decembrie 1959, mai efectuase un salt, reuşit întru totul, de această dată, de la 22,8 km.

La această dată, Kittinger urca într-o gondolă specială, până la 31,3 km. Căderea a durat peste patru minute şi jumătate, iar viteza maximă la care a ajuns a fost de aproape 1.000 km/h, înainte de deschiderea paraşutei, la 5,5 km. Ascensiunea n-a fost lipsită de incidente. Depresurizarea uneia dintre mănuşi a făcut ca mâna dreaptă să i se umfle şi să ajungă la dublul dimensiunii normale. Toate aceste recorduri realizate în cadrul Proiectului Excelsior, figurează şi în prezent ca maxime absolute, în analele Aviaţiei militare americane, nefiind însă omologate de Federaţia Aeronautică Internaţională.

Ulterior, Kittinger a efectuat trei stagii de luptă în Vietnam,. În ultimul dintre acesta, în primăvara lui 1972, avionul pe care-l pilota a fost doborât de un MiG-21 nord-vietnamez. Catapultat în teritoriul VietCong-ului, a fost capturat şi a rămas ca prizonier de război timp de 11 luni, la Hanoi. În martie 1973, a fost înapoiat Forţelor armate americane şi înaintat la gradul de colonel. A trecut în rezervă cinci ani mai târziu, s-a stabilit în Orlando, Florida şi s-a dedicat zborurilor cu baloane cu gaz. În 1984, a efectuat cea dintâi traversare a Atlanticului în solitar, cu un astfel de aparat de zbor.

Tot atunci, acompaniat de The Shadows, Cliff Richard petrecea a doua săptămână la rând pe primul loc în topul britanic, cu Please Don’t Tease, după ce figurase deja o săptămână pe această cea mai înaltă poziţie, la sfârşitul lui iulie 1960. Era cel de-al treilea său nr. 1 în Marea Britanie, după Living Doll şi Travellin’ Light/Dynamite, din anul anterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>