1 august

1966 Luna începea cu dreptul în Republica Populară Chineză. La iniţiativa tovarăşului Mao Zedong. Liderul de partid acuzase încă din luna mai elementele burgheze care se infiltraseră în conducerea ţării şi în societate, în generală, în încercarea a restaurare a capitalismului. Prin urmare, era nevoie de eliminarea acestor forţe revizioniste, prin lupta de clasă violentă. Tinerii au răspuns primii chemării şi au înfiinţat Garda Roşie, peste tot, prin ţară. Mişcarea s-a bucurat de adeziuni în armată, printre muncitorii din mediul urban şi în însăşi conducerea Partidului Comunist. Rezultatul? Apariţia a nenumărate facţiuni rivale, la nivelul tuturor păturilor sociale. La vârf, au fost eliminaţi liderii importanţi, acuzaţi că au apucat pe drumul capitalismului. Printre aceştia, Liu Shaoqi sau Deng Xiaoping. A urmat o perioadă în care cultul personalităţii lui Mao a atins culmi nemăsurate. Revoluţia culturală a durat până în 1976, anul morţii Marelui Conducător.

Tot atunci, era consemnat singurul nr. 1 hit din topul britanic, în existenţa grupului The Troggs. With a Girl Like You a figurat timp de două săptămâni pe cel mai înalt loc. Englezii se făcuseră remarcaţi cu Wild Thing, single-ul de debut, lansat în primăvara aceluiaşi an, piesă ajunsă până pe locul 2 în ierarhia de acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>