J 2 august 2012 (Z 6)

Am făcut o zi de pauză în ceea ce-i priveşte pe ai noştri şi podiumurile noastre de la Londra. Şi am privit încântat cum Michael Phelps, devenit în ajun sportivul cu cele mai multe medalii câştigate la Jocurile Olimpice, şi-a trecut în palmares primul succes într-o probă individuală la actuala ediţie. S-a întâmplat la 200 mixt, acolo unde l-a învins pe cel văzut drept marele performer al concursului de înot de la Londra, compatriotul Ryan Lochte. Până la urmă, tot Phelps a luat caimacul :) Din cele patru finale de la Centrul Acvatic, americanii au câştigat trei. Şi la finalul zilei au egalat China în fruntea clasamentului pe medalii, cu 18 titluri olimpice. Asta după ce Rebecca Soni a mai făcut o demonstraţie de forţă la 200 bras, acolo unde şi-a bătut din nou recordul mondial. Şi după ce Tyler Clary a încheiat primul la 200 spate, acolo unde Lochte a fost al treilea. De menţionat victoria lui Ranomi Kromowidjojo la 100 liber, înotătoarea reprezentând Olanda, ai cărei strămoşi au fost aduşi de coloniştii olandezi din insula indoneziană Java tocmai în Surinam. De unde au ajuns, iată, în Europa.

Altfel, pe foarte repede înainte, să consemnăm o nouă medalie de aur în palmaresul lui Chris Hoy, în prima zi a concursului olimpic de ciclism pe velodrom. Britanicul a contribuit la victoria din finala disputată împotriva marilor rivali de dincolo de Canalul Mânecii – sprinterii din Franţa. Întrecerea feminină de sprint pe echipe a fost câştigată de Germania. La masa verde, după ce arbitrii au considerat că adversarele din China au călcat culoarul.

Italia a învins clar Rusia, în finala la floretă feminin pe echipe. Iar “Cobra” Valentina Vezzali a ajuns, la 38 de ani, la şase medalii olimpice de aur (din care trei la individual). Lumea bună a mers la concursul de judo. Însoţit de premierul britanic, preşedintele Federaţiei ruse Vladimir Putin s-a dus să-l felicite pe uriaşul Tagir Kaibulaev, reprezentant al avarilor. Populaţia care trăieşte între Mările Neagră şi Caspică, în nordul Munţilor Caucaz, în actuala Republică Daghestan. Acesta a dispus în finală prin ippon de un adversar din Mongolia, în întrecerea categoriei 100 kg. La feminin, 78 kg, Kayla Harrison a adus aurul Statelor Unite, după victoria în finala cu o reprezentantă a gazdelor.

A început recitalul chinezesc în turneul de tenis de masă. Acolo unde Wang Hao a devenit un monument. Pentru a treia ediţie la rând, a încheiat al doilea. De data aceasta, învins în finală de compatriotul Zhang Jike. Se cunosc semifinaliştii de pe iarba de la Wimbledon. Se anunţă patru meciuri pe cinste. La masculin, Roger Federer – Juan Martin del Potro şi Andy Murray – Novak Djokovic. La feminin, Victoria Azarenka – Serena Williams şi Maria Şarapova – Maria Kirilenko.

Am lăsat la urmă gustul amar al participărilor româneşti din această zi. Dacă naţionala masculină de polo pe apă era oarecum de aşteptat să cedeze în faţa vecinilor din Ungaria, mi-am adus aminte cu nostalgie (tristeţe, chiar) de vremurile în care dominam concursul de gimnastică feminin la invidual compus sau când barca de 8+1 a fetelor era mare favorită la canotaj. Acum, fetele noastre au încheiat pe locurile 5 şi 9 (Sandra Izbaşa şi respectiv Larisa Iordache), o întrecere câştigată de americanca Gabby Douglas. Iar echipajul de la Eton a venit al cincilea, într-o finală dominată de americance.

Apropo de americani, să notăm recitalul oferit de Dream Team, în turneul de baschet masculin. Acolo unde Deron, Lebron şi Kobe au realizat un nou record olimpic în ceea ce priveşte numărul de puncte înscrise într-un meci. 156! Nigeriei. Aceeaşi echipă care elimina Grecia, în turneul de calificare la JO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>