Iunie 1963

În acea lună, era trimisă în spațiul cosmic prima femeie. Tot o doamnă (de companie) s-a aflat la originea scandalului care a dus în octombrie la căderea guvernului britanic condus de Harold Macmillan. Pe 4 iunie, John Profumo, ministrul apărării din Regatul Unit, își prezenta demisia, după ce întreținuse relații intime cu Christine Keeler. Era începutul sfârșitului pentru cabinetul conservator.

Președintele Statelor Unite, John Kennedy, începea un turneu prin vestul Europei. Pe 26 rostea celebrul “Ich bin ein Berliner”, la 22 de luni după ridicarea celebrului Zid. Discursul a reprezentat un important capital de moral pentru locuitorii Berlinului Occidental, nevoiți să supraviețuiască în condiții dificile, într-o enclavă din teritoriul controlat de comuniști.

Schimbare la vârful Bisericii Catolice. Papa Ioan al XXIII-lea, înceta din viață pe 3 iunie, la vârsta de 81 de ani. În locul său era ales un alt cardinal italian, Giovanni Battista Montini – Papa Paul al VI-lea, cel ce avea să păstorească în Cetatea Vaticanului următorii 15 ani. Tot la capitolul despărțiri, notăm trecerea în neființă a Mariei Tănase.

Ajungând la actuala ediție a Radio Grafiilor, după prezentarea primelor 15 poziții ale topului american, am ales o tripletă delicată, cu Alison Krauss în prim plan. O doamnă care a răzbit în societatea atât de exclusivist masculină a bluegrass-ului din Nashville, acolo unde a dat lecții de vioară celor mai valoroși dintre fiddleri. Pentru a o asculta, trebuie să faceţi click pe butonul play de pe pagina Cutiuţei cu muzichii. Audiţie cu bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>