5 iulie

1975 Arthur Ashe devenea primul tenisman de culoare care câştiga turneul de la Wimbledon. Victoria în patru seturi din finala disputată împotriva principalului favorit, compatriotul Jimmy Connors, îi aducea jucătorului american al treilea trofeu de mare şlem din palmares, ultimul totodată. După Openul american în 1968 şi cel australian, doi ani mai târziu. Pentru a înţelege mai bine resorturile acelui meci, pentru a vedea cum s-a impus Ashe în faţa mai bine cotatului Connors, iată o analiză excepţională! Ashe a rămas şi în prezent singurul tenisman de culoare care a câştigat titlurile la simplu în cele trei turnee majore şi unul dintre cei doar doi jucători cu strămoşi originari din Africa victorioşi în concursuri de mare şlem. Celălalt este francezul Yannick Noah, câştigător la Roland Garros 1983. Ashe a murit în 1993, la doar 49 de ani, în urma complicaţiilor infectării cu virusul HIV, contractat prin transfuzii sangvine, în timpul unei operaţii pe cord. După moarte, corpul neînsufleţit a fost adus pentru o zi în reşedinţa guvernatorului de Virginia (statul său natal), o onoare nemaiîntâlnită de la generalul confederat Stonewall Jackson, mort în 1863, în Războiul Civil. În onoarea lui Ashe, terenul central de la Flushing Meadows poartă numele său.

La aceeaşi dată, single-ul 10cc ‘I’m Not in Love’ petrecea cea de-a doua săptămână, ultima, pe locul întâi în topul britanic. Compoziţia lui Eric Stewart şi Graham Gouldman se remarca îndeosebi prin armoniile vocale de acompaniament. Iniţial, melodia a fost compusă cu ritm de bossa nova, însă Lol Creme, un alt component al grupului, a propus reducerea beat-ului, iar Kevin Godley, cel de-al patrulea membru al trupei, a venit cu ideea acelui perete de sunet, lucrat prin suprapunerea celor patru voci, care interpretau o singură notă. Din patru voci, suprapuse pe un magnetofon de studio cu 16 piste, proces reluat apoi, s-a ajuns la aceste armonii cu 256 de voci. Vocea feminină care repetă obsedant Be quiet, big boys don’t cry aparţine recepţionistei de la studiourile grupului. La zece ani de la acest single, Godley & Creme, plecaţi din 10cc în 1976, reveneau în prim-plan cu ‘Cry’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>