6 iulie

1988 Platforma de extracţie Piper Alpha era distrusă de o serie de explozii, urmate de un incendiu de proporţii. Iniţial concepută pentru extracţia de petrol, reprofilată apoi pe colectarea de gaze naturale, platforma ajunsese ca la momentul dezastrului să conteze în proporţie de aproximativ 10% din producţia de petrol şi gaze naturale din Marea Nordului. Şi-au pierdut viaţa 167 de oameni din cei 228 prezenţi la bord, în momentul sinistrului. Cauza a fost o eroare umană: o valvă lăsată deschisă, după una dintre reparaţii. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, dezastrul a fost completat de o serie de greşeli în proiectare şi execuţie, ca şi de deciziile luate tardiv.

Pe locul întâi în topul britanic, la această dată, se afla Bros, grupul compus din cei doi gemeni Goss – Matt şi Luke, şi Craig Logan. Luaseră fiinţă cu doi ani înainte şi erau manageriaţi de Tom Watkins, acelaşi care-i adusese la vârf pe Pet Shop Boys. Relansat, ‘I Owe You Nothing’ era singurul lor nr. 1 din Marea Britanie, poziţie pe care a petrecut două săptămâni. Îmi amintesc ca şi acum de disputele perioadei, nu neapărat vestimentare, dintre depeşări şi brosări… Vremuri :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>