În stare de graţie

Branden Grace a rezistat eroic atacului lansat în ultima zi de danezul Thorbjørn Olesen şi şi-a trecut la activ cea de-a cincea victorie a sezonului, după triumful din Campionatul Alfred Dunhill Links. Sud-africanul începuse săptămâna din Scoţia cu un senzaţional 60, pe terenul de la Kingsbarns, ceea ce însemna record egalat în Circuitul European. Aflat la începutul anului în afara primelor 300 de locuri şi ajuns acum între primii 40 de jucători ai lumii, Grace are şansa de a-l detrona luna viitoare pe Rory McIlroy, în Cursa către Dubai. Datorită cecului în valoare de 617.283 de euro de duminică, a urcat de pe locul 12 până pe 3 în ierarhia europeană a câştigurilor.

Competiţia din Scoţia este una ieşită din comun. Se desfăşoară pe trei dintre cele mai dificile terenuri din lume. Este vorba de celebrul teren vechi de la St. Andrews (Mecca golfului mondial), de Carnoustie şi de Kingsbarns. În primul rând, toate sunt de tip links, la malul mării, pe o suprafaţă unde, în afara green-ului, trebuie să ştii să citeşti şi vântul. Prin urmare, trebuie să practici un altfel de golf decât cel obişnuit. Miza este mare, deoarece este unul din concursurile dotate cu cele mai bogate premii din Circuitul European. Cut-ul este realizat după primele trei zile, pentru ca în ultima zi cei mai valoroşi 60 de jucători profesionişti, plus cel mai bine clasaţi 20 de amatori, să revină la primul tee de la St. Andrews, pentru a disputa runda finală.

Golferul din Pretoria a început runda finală la patru lovituri în faţa urmăritorilor. A încheiat la două de Olesen, însă lucrurile nu au decurs într-atât de simplu pe cât şi-ar fi dorit. Grace a pierdut o lovitură la cupa a şaptea. Olesen a realizat birdies la următoarele două, iar atunci când sud-africanul a avut nevoie de trei putt-uri la cupa a 11-a, pentru încă bogey, cei doi se aflau la egalitate.

În cele din urmă, încrederea în forţele proprii, după succesele din acest sezon de la Openul Joburg, din Turneul Campionilor Volvo, din Openul Chinei şi cel din urmă cu o săptămână, din Circuitul Sunshine, în turneul Origins of Golf, l-au ajutat să se impună. A realizat birdies la următoarele trei cupe, de la 3, 4 şi 5 m, apoi, când Olesen a suferit bogey la următoarea, diferenţa era din nou de patru lovituri. Nici atunci, drumul până la linia de finiş n-a fost un galop de sănătate. Olesen a venit cu birdie la a 16-a şi cu bogey la penultima, însă atunci când câştigătorul Openului Siciliei a lăsat mingea în scurt, în încercarea de eagle de la ultima, Grace avea la dispoziţie două putt-uri pentru victorie. I-a fost suficient primul dintre acestea, pentru a deveni primul jucător care câştigă două turnee consecutive în Circuitul European, în acest sezon. Însă este pentru a doua oară în carieră când reuşeşte o astfel de performanţă.

Să remarcăm şi victoria echipei compuse din suedezul Alexander Noren şi Ernesto Bertarelli, în întrecerea pro-am. Ultimul fiind nimeni altul decât miliardarul elveţian în vârstă de 47 de ani care a stat în spatele succesului Alinghi din Cupa America la navigaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>