Şi s-a încheiat şi ediţia londoneză a Jocurilor Olimpice. Într-o feerie muzicală. Un adevărat tur de forţă al industriei pop britanice. Cu artificii şi tot tacâmul. Cu simboluri interesante, cu mesaje importante. Cu stingerea flăcării şi cu înmânarea drapelului viitoarelor gazde ale marii competiţii – Rio de Janeiro 2016.
Înainte de aceasta, au fost decernate ultimele seturi de medalii. A continuat festinul de la boxul bărbătesc. Cuba, Ucraina şi Marea Britanie au mai punctat o dată, după succesele (câte unul, nu mai multe) din ajun. Kazakstan şi Rusia au intrat şi ele în hora învingătorilor. Oricum, boxul amator s-a îndepărtat mult de ideea originară…
Victorie a unui rider din Cehia, în cursa de cross country, la mountain bike. Şi succes lituanian la finalul întrecerii feminine de pentatlon modern. Aşa după cum era de aşteptat, Rusia a încheiat câştigătoare şi în proba ansamblurilor, la gimnastică ritmică. Iar maratonul a fost dominat de triburile din savana africană. A câştigat ugandezul Stephen Kiprotich, urmat de doi kenyeni. Al doilea dintre ei, cel de pe trei, pe numele său Wilson Kipsang Kiprotich. Din aceeaşi organizaţie – Maratonişti fără frontiere.
După trei ediţii la care turneul de polo pe apă masculin a fost câştigat de Ungaria, aurul s-a mutat la sud de graniţă, în Croaţia. Ulterior victoriei din finala cu Italia. Alte două foste ţări incluse în defunctul Imperiu habsburgic, Serbia şi Muntenegru, s-au aşezat cuminţi, în continuarea clasamentului. Ungaria a încheiat acum pe 5.
Nicio astfel de bulversare a valorilor în baschetul masculin. Chiar dacă la final tabela de scor a consemnat o diferenţă de doar şapte puncte, vedetele din NBA au confirmat că “America-i fruncea”. La fel ca acum patru ani, finalişti au fost spaniolii, în timp ce pe trei a venit Rusia, câştigătoare în finala mică, împotriva Argentinei.
Cum-necum, handbaliştii francezi, tari ca munţii, s-au scos şi de astă dată. După sincopa de la Europenele din iarnă (lipsă de motivaţie?), băieţii antrenaţi de Claude Onesta au învins în finala turneului olimpic o altă reprezentativă a Scandinaviei. După revelaţia Islanda, la Beijing, acum Suedia. Croaţia învinsese anterior Ungaria, în lupta pentru bronz.
Cireaşa de pe tort a fost finala de la volei masculin. Acolo unde ruşii au jucat ruleta naţională şi au câştigat. Au ajuns cu spatele la zid, au salvat mai multe mingi de meci, au ajuns în tie-break şi au învins Brazilia. Aceeaşi finalistă de-acum patru ani. Poate, cine ştie, la Rio, acasă, va veni primul titlu olimpic după cel de la Atena… Pe trei încheiase Italia, câştigătoarea finalei mici, cu Bulgaria.
Şi aşa am încălecat pe-o şa şi-am încheiat povestea
Nu înainte de a spune că Statele Unite a învins China, în centralizatorul pe medalii. Iar londonezii vor trebui să extindă Muzeul figurilor de ceară al Doamnei Tussaud, după recolta de aur a sportivilor din ţara gazdă. Bonanza care i-a adus pe locul trei la final. Despre ai noştri să spunem că s-au oprit pe 27, cu două medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz. Cea mai slabă performanţă din ultima jumătate de secol. Sau neaşteptat de bine, pentru condiţia noastră. Depinde de sticla prin care privim la soare. Cât de bine afumată a fost, înainte de eclipsă…