Rory, din nou la mare diferenţă

Cu tricou roşu în ultima zi – model Tiger Woods? – Rory McIlroy a arătat asemeni mult mai ilustrului său precursor, în drum către victoria cu numărul 2 într-un turneu de mare şlem – Campionatul US PGA. După succesul demn de Cartea recordurilor, de anul trecut, din Openul american, nord-irlandezul şi-a spulberat adversarii în ultima competiţie majoră a anului, desfăşurată pe terenul Ocean al clubului din Kiawah Island, în Carolina de Sud. Un ultim birdie, de la 8 m, la ultima, l-a făcut să încheie ziua a patra la 66, şase sub par, opt lovituri în faţa următorului clasat, şi să doboare recordul turneului, stabilit de Jack Nicklaus în 1980.

Un alt rezultat al performanţei sale a fost revenirea pe primul loc în clasamentul mondial. Mai mult, a devenit cel mai tânăr jucător, de la Seve Ballesteros, cu două turnee de mare şlem în palmares. Spre comparaţie, Tiger avea cu aproape patru luni mai mult, atunci când câştiga cel de-al doilea său turneu major.

McIlroy s-a trezit în mare formă, duminică dimineaţa. A trecut la conducere, la trei lovituri faţă de adversari, după birdie-urile de la finalul rundei a treia, întrerupte în ajun din cauza ameninţării cu furtună. Niciun alt rival nu s-a apropiat la mai puţin de două lovituri de el, pe toată durata zilei, iar McIlroy a jucat fără de greşeală ultimele 23 de cupe, pe un traseu deosebit de dificil.

Bătălia pentru locul doi a fost câştigată de David Lynn, un englez în vârstă de 38 de ani, aflat la primul său turneu pe pământ american. Deşi lider la jumătatea turneului, pentru a doua oară într-o competiţie de mare şlem, anul acesta, Woods nu a contat în lupta pentru victorie. A pierdut orice şansă, sâmbătă, înainte ca furtuna să întrerupă jocul, şi nu s-a mai apropiat la mai puţin de patru lovituri de lider. A închis cu un 72.

Am făcut o rundă excepţională. Nu am cuvinte – a spus McIlroy, după ce a ridicat Trofeul Wanamaker, cel mai greu dintre cele patru de mare şlem. A fost incredibil. M-am simţit bine încă de la start. Nu mi-am imaginat însă c-o să fie chiar aşa.

Se încheie astfel un sezon tumultuos, în ce priveşte turneele de mare şlem, pentru McIlroy. Deşi a câştigat Clasicul Honda, la începutul lunii martie, a urmat o serie de patru cut-uri ratate, în decurs de cinci turnee, iar lumea s-a întrebat dacă nu cumva relaţia sa cu vedeta tenisului mondial Caroline Wozniacki nu cumva îi afectează în mod negativ jocul.

Duminică, Rory a demonstrat că nu este cazul.

Săptămâna asta, urmează Campionatul Wyndham, în Carolina de Nord. Apoi cele patru turnee din Playoff-ul FedEx Cup, Campionatul Circuitului şi, desigur, Cupa Ryder. Se anunţă o toamnă plină, în golful mondial :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>