3 aprilie 1965

Acestea erau muzicile. Audiţie cu bine!

April 3rd 1965 by Alexandru Gheorghiaş on Mixcloud

Topul este un organism în evoluţie. Cu perioade de progres, dar şi de regres. Cu o săptămână înainte existau nu mai puţin de 12 nou-intrate. Acum sunt doar patru. Primul dintre ele, pe locul 50. True Love For Ever More întrerupea seria celor patru single-uri cu care The Bachelors ajunseseră în Top 10 în anul anterior. Fiindcă nu avea să urce mai mult de 34. Irlandezii intrau într-un con de umbră din care aveau să iasă arareori până la sfârşitul deceniului.

Pe 49 intrau The Temptations cu un al doilea single pe care David Ruffin era solist vocal. Compusă, asemenea lui My Girl, de Smokey Robinson de la The Miracles, It’s Growing s-a dorit a avea acelaşi succes. Mai mult, casa de discuri Motown a investit mai mult în această piesă, căreia i-a oferit un aranjament muzical mai bogat, fie şi doar prin includerea grupului de acompaniament feminin The Andantes, un trio vocal compus din Jackie Hicks, Marlene Barrow şi Louvain Demps.

Cum socoteala din studio nu se compară cu cea din piaţă, single-ul n-a mai ajuns până pe locul 1 în Billboard Hot 100, ci s-a oprit pe 18, iar în Marea Britanie nu a urcat până pe 43, ci a rămas mai jos de locul 45.

Dionne Warwick prelua You Can Have Him, piesa lansată cu patru ani mai devreme de Roy Hamilton.

Dacă acesta o dusese în 1961 până pe locul 12 în topul pop şi până pe 6 în ierarhia R&B, fiind ultimul său hit, Warwick nu reuşea să urce cu single-ul de faţă decât până pe 75 în Billboard Hot 100. În Marea Britanie, piesa intra acum pe locul 48 şi avea să-şi oprească ascensiunea pe 37. Warwick a fost receptată cu mai puţină căldură de topul din Arhipelag, în parte şi din cauza reticenţei cu care casele de discuri Scepter şi Warner Bros au tratat ierarhia muzicală britanică. Abia din 1982, pe când Dionne ajunsese la Arista, se poate spune că aceasta a contat cu adevărat şi în topul de dincoace de Atlantic.

Onorurile cuvenite celui mai înalt nou-intrat single al săptămânii reveneau unui grup feminin al casei de discuri Motown. Martha Reeves and the Vandellas (Rosalind Ashford şi Betty Kelly) beneficiau de ajutorul trioului componistic de aur alcătuit din Lamont Dozier şi fraţii Brian şi Eddie Holland, dar şi de acompaniamentul instrumental oferit de grupul The Funk Brothers.

Nowhere to Run istoriseşte povestea unei relaţii toxice, din care nu poţi ieşi şi nu-ţi rămâne decât să limitezi pierderile. Single-ul a ajuns până pe locul 8 în Billboard Hot 100, pentru ca în topul britanic să se oprească pe 26.

SNAP_10A_Space_Nuclear_Power_PlantEra normal ca în condiţiile de faţă, cu doar patru piese noi, să includ şi melodiile de pe primele cinci poziţii. Acolo unde se aflau doar artişti britanici. Spre deosebire de nou-intratele acaparate de artiştii din import. Totul se întâmpla într-o săptămână în care americanii lansau pe orbită, cu titlu experimental, cel dintâi reactor nuclear spaţial. Botezat SNAP-10A şi având drept scop producerea a peste 500 W pe an, funcţionarea acestuia s-a oprit după doar 43 de zile, din cauza unei defecţiuni tehnice, fără a avea însă vreo legătură cu reactorul nuclear. Acesta a fost oprit când ajunsese să producă 590 W. Obiectul spaţial a fost lăsat astfel pe orbită, la o altitudine de 1.300 km, acolo unde ar fi urmat să rămână în următorii 4.000 de ani. Numai că, în noiembrie 1979, vehiculul spaţial a început să se dezintegreze, pare-se ca urmare a unei coliziuni, şi a lăsat în urma sa 50 de bucăţi. Deşi corpul principal a rămas în spaţiu, există toate probabilităţile ca acel incident să fi dus la străpungerea pereţilor reactorului şi la scurgerea în spaţiul cosmic de substanţe radioactive.

Playlist
(Loc, săptămâna trecută, număr săptămâni, titlu, artist)

50 new! 1 TRUE LOVE FOR EVER MORE - The Bachelors
49 new!IT’S GROWING - The Temptations
48 new!YOU CAN HAVE HIM - Dionne Warwick
36 new!NOWHERE TO RUN - Martha & The Vandellas
5    13   3 FOR YOUR LOVE - The Yardbirds
4     5    5 GOODBYE MY LOVE - The Searchers
3     2    8 IT’S NOT UNUSUAL - Tom Jones
2     8    6 CONCRETE & CLAY - Unit 4 Plus Two
1     1    5 THE LAST TIME - The Rolling Stones

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>