Ca o apă

Ajungi uneori (în ultimul timp, cam prea de multe ori) să nu-ţi vină să crezi că timpul curge într-atât de repede. Şi te gândeşti ce e de făcut pentru a-l opri cumva, undeva. Panseul ăsta ultra deştept mi-a fost inspirat de revelaţia cum că în viaţa asta i-am prins în activitate pe The Beatles. Am fost contemporan cu Brian, cu Janis, cu Jimi, cu Jim, cu Sharon Tate. Fie şi câţiva anişori acolo, dar tot i-am prins în viaţă. Fie şi la distanţă de câteva zeci de mii de kilometri, dar tot se auzeau şi pe aici.

Se spune că nu e sănătos să vezi viitorul filtrat prin trecut. Nu ştiu cine spune asta. E treaba lui. Sau a lor. Eu rămân la părerea că e bine să ştii ce ai trăit pentru a şti cum vrei să trăieşti. Mai departe, problema celor trăite de alţii devine cu atât mai modificabilă şi mai schimonosibilă după interesul aburcaţilor din prezent încât da, chiar nu are rost să reţii date şi ani. Repere.

Vă recomand tuturor filmul “Searching for Sugar Man”. L-am vizionat şi m-a pălit ceva cumplit. Ar fi trebuit să mă simt extraordinar. Să sar în sus de bucurie aşa cum săreau puricii ăia care-şi puneau câte nouă ocale pe-o gleznă, prin basmele de din vremuri. Dar l-am văzut în interviurile la care a fost chemat pe urmă eroul unei bucle temporale. A rămas acela. Şi ăsta este apanajul vârstei. Şi m-a convins.

Fiindcă îmi pusesem întrebarea: cum e mai bine, să cunoşti gloria de tânăr, să ai lumea la picioare la 22 de ani? Să calci pe nori şi să uiţi de oameni? Fiindcă în 90% dintre cazuri aşa se întâmplă. Şi să cazi din paradis? Să redevii fiinţă? Sau să mori acolo, la 27, în culmea gloriei? Sau neînţeles de nimeni? Dar să devii legendă.

Răspunsul mi l-a dat documentarul lui Malik. Acelaşi care a înţeles mai repede ca oricine că fiecare suntem stăpânii propriei noastre vieţi pe acest pământ. Iar revelaţia i-a fost fatală, fiindcă la fel de bine a văzut şi încrengăturile din jur şi jungla şi coaja şi superficialul şi clicile şi fricile şi mâncătoriile şi trădările celor apropiaţi. În clipa când înţelegi asta, ai de ales. Mergi mai departe aici sau cauţi altă întrupare. Respect, Malik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>